Olen tehnyt päätöksen koirien ruokinnasta ja päättänyt viimeinkin jättää kuivaruoan kokonaan pois ja siirtyä täyspainotteiseen raakaruokintaan kokonaan. Tai no puuroa on vielä mukana, mutta pääosin Armin ja Kertun ruokavalio koostuu lihasta.

Tätä päätöstä olen kypsytellyt tosi pitkään, ja siirtynyt vähitellen kohti luonnollisempaa ateriointia. Vielä jokin aika sitten koirat söivät aamupalaksi raksuja, ja iltapalaksi puuroa ja lihaa, mutta jotenkin luopuminen raksuista on mietityttänyt... Nyt kun Kerttukin alkaa olla jo kokoonsa kasvanut ainakin luuston ja korkeuden osalta, uskalsin tehdä ratkaisun.

Pari kuukautta sitten Kouvolassa avasi uusi koiraruokakauppa, DOGSTOCK. Myymälää pitää kaksi entistä työkaveriani, joten menin tutustumaan ja huomasin että kauppahan on täynnä pakastimia! Yrittäjän kanssa puhuttiin sitten ruokinnasta yleensä, siitä se sitten lähti... Pyysin meidän tytöille kirjallisen ruokintasuunnitelman (kuuluu kaupan palveluihin mm. trimmauksen ohella), aloin tuumasta toimeen.

Suurin ongelma joka ilmenee ruokittaessa sekaisin kuivaruoalla ja lihalla, on se että näin erilaisten ruokien sulatukseen vatsassa tarvitaan erilainen bakteerikanta, sekä eri vahvuiset vatsahapot. Aamulla syöty kuivaruoka tarvitsee vahvoja vatsahappoja ja tuottaa liian vähän bakteereja ajatellen illan liha-ateriaa. Liian vahvat hapot sulattavat iltaruoan liian nopeasti ja liha-ateria laimentaa happoja aamun raksuannosta ajatellen liikaa. Bakteerikanta pysyy raksuilla liian matalana, kun taas liha-aterioilla ihanteellisena.

Kerroin ruokintasuunnitelmaa tilatessani koiristani kaiken mahdollisen; ikä, paino, aktiivisuus, liikunta, tämän hetken ruokailutottumukset hyvinkin tarkasti, herkkupalat, ja ihan kaiken muunkin mieleen juolahtavan, mm. sen että Armi saa helposti ylipainoa ja Kerttuun ei tunnu ainakaan vielä kajettuvan mikään.

Ensimmäinen asia johon suunnitelmassa puututtiin oli että raksut pois kokonaan! Sopii meille. Armille huomattavasti vähemmän hiilareita ja lisää proteiinia, Kertulla voisi jopa hieman vähentää protskuja ja ehdottomasti lisätä rasvaa. Hiilareiden vähennys hoitui melkein kokonaan sillä että raksut jää pois, lisäksi tarkastettiin puuron määrää suhteessa lihaan. Aiemmin olen antanut aika lailla tasan puolet ja puolet, ja jos tuntuu että Armi on hieman ollut pullahtanut painossa ylöspäin, olen antanut puuroa vielä suuremman osan. Virhe! Lisää hiilareita onkin turvottanut neitiä lisää... (maalaisjärki ohoi...) Oikeastaan Armi ei ole ollut lihava, vaan sellainen "löysä", lihaksetkaan ei ole päässyt niin kunnolla kehittymään proteiinin määrän ollessa hieman alhainen. Kertulla ei vielä näin nuorella iällä olekaan tarkoitus kehittää kuivaa lihasta, vaan massan annetaan tulla kaikessa rauhassa ajan kanssa, siksi proteiinit pidetään sillä vielä kohtuullisella tasolla. Tällä hetkellä ihanne olisi Armilla maksimissaan 30% puuroa ja 70% tai enemmän lihaa (osan tai jopa kaiken puurosta voi korvata kasvissoseella) ja Kertulla vastaavasti max. 40% puuroa ja loput lihaa.

Ruokinta pyritään toteuttamaan viikon sykleissä. Viikossa olisi hyvä saada proteiinia 4 eri lähteestä, toisin sanoen käytännössä tarkoittaa sitä tarjolla olisi nautaa, sikaa, broileria, kalkkunaa, kalaa tai riistaa tasapuolisesti kutakin. Yksi päivä viikossa sisäelimiä mistä tahansa eläimestä, ja useampi luupäivä. Luissakin löytyy valinnan varaa; broilerin siipiä, kauloja ja selkärustoja, naudan rustoja, häränhäntiä, possun selkärustoja ja kylkiluita. Nämä on tarpeeksi pehmoisia ja sopivan kokoisia pienellekin koiralle.

Viime viikolla (eka kokonainen viikko) koirille oli tarjolla sika-nauta jauhelihaa, broilerin siipiä ja kauloja, naudan rustoja, naudan mahaa, possun kurkkutorvia, lohta, puuroa ja kasvissosetta. Tällä viikolla on mennyt mm. broilerin sisäelinseosta, lohta, lihaseosta (jossa naudanlihaa ja sisäelimiä) ja kanankauloja. Täytyisi koittaa jostain hommata vaikkapa lammasta tai hevosen lihaa niin saisi vaihtelua vielä lisää. Poron/hirvenlihankin ostoa tässä suunnittelen.

Lisäravinteita ei paljoa tarvita, merileväjauhe Islamer ja valkosipulirouhe riittää. Kertulle annan lohiöljypullon jämät lähinnä rasvan, en niinkään turkinhoidollisten ominaisuuksien vuoksi. Turkkikoirille suositellaan mieluummin pellavarouhetta tai vaikkapa Nutrolinia. Tarvitsemansa rasvahapot koirat saa lähinnä tuolloin kalapäivänä. Kerran viikossa annan molemmille yhden raa'an kanamunan kuorineen. Maitotuotteita ei ollenkaan (ellei tule vatsavaivoja niin sitten voi antaa vaikka piimää).

Mietin alkuun kovasti että onko hankalaa, miten onnistuu, onko kallista ja pakkanen koko ajan turvoksissa. Ruokintasuunnitelmaan oli kuitenkin laskettu yhteismäärä siitä paljonko koirat syö viikossa ja paljonko se keskimäärin maksaa. Lihaa ja sisäelimiä kuluu n. 1300g ja luita 1100g ja puuroa n. 500g. Koirat siis syö yhteensä kolmisen kiloa viikossa ja edullisimmat vaihtoehdot lihoista ovat alle 2e/kilo, kalleimmasta päästä ovat lihaisat luut 4e/kilo. Että ei mielestäni kuulosta pahalle. Puurohan taas on ihan naurettavan halpaa, ja vihanneksiksi kelpaa ne jotka jäävät omasta käytöstä yli jääkaappiin nahistumaan. Tätä rahapolitiikkaa joudun nyt myös miettimään siltä kannalta että jäädessäni äityislomalle osa työpaikan (eläinkauppa) henkilökunta-eduista pienenee ja osa poistuu kokonaan... Laadukkaan raksun ostaminen tulisi varmasti vähintään yhtä kalliiksi...

Alkuun tuotti hankaluuksia muistaa ottaa ruoka ajoissa pakkasesta sulamaan ja sitten jääkaapista lämpiämään. Kaikki raakaruoka suositellaan tarkoiltavaksi huoneenlämpöisenä. Tähän asti on tullut heiteltyä siivet ym sottaiset suoraan jäisinä pakkasesta (voi kairaparkojen vatsaraukkoja...). Nyt päänvaivaa aiheuttaakin se että nuo vertavaluvat ja muutenkin nesteitä päästävät ällötykset olisi niin kiva syödä olohuoneen valkoisella karvamatolla... Ainakin tuolla Dogstockissa pakkauskoot on hyvin kohdallaan, suurin osa tuotteista on noin puolen kilon paketeissa ja kilon pötköt on helppo laittaa itse puoliksi ja sulattaa se puoli kiloa kerrallaan. Siitä riittää siis 1-2 päiväksi, riippuen puuron ja kasvisten määrästä. Koska vaikkapa siipiä ja rustoja on vaikea pilkkoa, punnitsen iltapalaksi siiven ja annan sitten seuraavana aamuna joko enemmän tai vähemmän lihaa. Armi syös siis keskimäärin 230g päivässä ja Kerttu 270g.

Ruokinta on asia josta riittää aina kiisteltävää ja mielipiteitä, ja ihan varmasti tämäkin kirjoitus tuo jollekin mieleen, että EI NOIN! Se ei haittaa. Tytöt on nyt tällaisella kokeilulla kuukauden tai pari, ja sitten katsotaan että mitä tuloksia on saatu ja miten sujuu, onko tarpeeksi helppoa minulle, ja pysyykö koirat kunnossa.

Nyt parin viikon jälkeen tuntuu hyvälle, koirat saa syödä hyvän kokoisia annoksia, pysyvät kylläisinä ja syövät mielellään, suolet toimii hyvin, ja varsinkin Kertulla tulee oikein laadukkaat jätökset. Etenkin luupäivinä molemmat koirat tekee muutaman jäniksenpapanan ja se siitä jätteestä sitten. Ruoka imeytyy siis lähes 100%. Possu on ainut joka aiheuttaa Armille hieman löysävatsaisuutta ja kaasuuntumista. Tai jauheliha käy mutta muut osat ei niinkään. Täytyy koittaa siihen valita vaikka joku toinen protsku tilalle. Koirista ei lähde karvaa (saattaa johtua myös vuodenajasta), ei tarvi rapsutella mistään, henki ei haise (korkeintaan valkosipulille vähäsen), ja Armin keltaiset hampaat loistaa nyt valkoisena (ollaan myös harjattu hampaita pari kuukautta).

Niin ja herkuttelusta vielä vähäsen. Herkuiksi suositellaan, kuinkas muutenkaan, "aitoja" herkkuja. Ei siis mitään keinotekoisia tikkuja/nameja vaan vaikkapa ajanvietteeksi isojakin putkiluita (saa olla koko ajan tarjolla) ja sitten pienemmiksi herkuiksi kuivattuja ruhon osia. Meidän kaapista löytyy tällä hetkellä saparoita, possun ja jäniksen korvia, sonnin suteja, kananjalkoja, maksakikkareita...

Nyt on vaan ongelmana se että kaapista löytyy kamalasti kuivaruokaa; avaamaton Nutro Choise Mini Adult Chicken&Rice 7,5kg ja kuljetuksessa pienen reiäin kylkeensä saanut Hill's Mini Adult C&R 7,5kg ja Royal Canin Mini Adult 2kg 4pussia... Ainakin nyt tuntuu että pilkkahinnalla olisin noista valmis luopumaan...

Taas tuli tälläinen tylsä, kuvaton ja asiapitoinen postaus, mutta ensi kerraksi lupaan keksiä jotain kivaa ja kevyempää, ja laitella myös kuvia!

Oikein hyvää juhannusta vaan kaikille!