Pihakoirien Open Show havahdutti minut huomaamaan miten paljon erilaisia pihakoiria onkaan... Rodun kirjo näyttäisi olevan todella laaja.

Yhdistyksen ja kasvattajien sivuilla olevista valokuvista saa jonkinlaisen käsityksen koirien ulkomuodoista, mutta todella vasta pihakoirapäivillä erot huomasi kunnolla, kun koolla oli paljon koiria ja vertailukohtia.

Mielestäni pihakoirat jakaantuvat lähinnä kahteen tyyppiin, siroihin ja sitten niihin 'sopivasti pönäköihin'... =) Ja Armi kyllä kuuluu noihin viimeksi mainittuihin, jo ihan tuomari Jari Laakson arvostelun perusteella :) Ja onhan Armi sellainen kaikinpuolin tanakka ja vankka koira. En sitten tiedä että kumpi ruumiinrakenne olisi suotavampaa... kai tärkeintä on kuitenkin ne oikeat rungon mittasuhteet. Olen kovasti lueskellut rotumääritelmää ja yrittänyt sitä ymmärtää, ja olen tullut siihen tulokseen että Armi vastaa rotumääritelmää ihan suhteellisen hyvin. Samaan tulokseen voi päätyä myös näyttelyarvostelujen kautta. Mielestäni Armi on kaunis mutta hieman junttimainen kuitenkin, sellainen maalaisen oloinen. Ja se kauneus tulee nimenomaan sopusuhtaisuudesta ja lempeästä ilmeestä. Muistan keväällä siellä ulkomuototuomari -koulutuksessa oli puhetta että pihakoiraa ei pitäisi voida kuvailla sanalla 'tyylikäs', eikä se sana kyllä Armiin sovikaan... =)

Itse tykkään enemmän näistä pönäkistä koirista. Esimerkiksi Inkun sulhanen Hemuli (Yacatis Cool Citron) on todella mies minun makuuni, samoin Simpuran kennelin kantanarttu Sani (Yacatis Isfolkets Sol) on mukavan tanakka tyttö. Samoin minua viehättää suuresti molempien ruskea väritys. Myös Taru
(Easy Jump's Xena) mielestäni mukavan muotoinen.

Ulkoisen olemuksen tärkeänä mittarina on myös koiran pää. Taitaa olla pihakoirien päissä yhtä paljon eroja kuin muussakin rakenteessa. Pihakoirapäivillä niidenkin eron huomasi hyvin, oli hyvin jykeviä päitä ja sitten suipompia, samoin korvia oli erilaisia, taitto- ja ruusukorvia ja taitaa olla muutama pystykorvainenkin pihakoira olemassa. Ja ruusukorvia kovastikin erilaisia ja eriasentoisia. Tärkeintä taitaa olla kuitenkin se mitä löytyy sieltä korvien välistä... =) Kaikilla tähän mennessä tapaamillani pihakoirilla on ollut lempeän tarkkaavainen ilme!

Myös väritys pihakoirapäivillä koirien kesken oli hyvin monenkirjavaa. Yleisin taitaa olla kolmivärinen musta-ruskea-valkoinen, mihin Arminkin siis kuuluu. Yhdistelmä valkoinen-ruskea näytti myös olevan yleinen. Tosin en ole ihan selvillä että mitkä kaikki värit luetaan ruskeaksi, kun on punaruskeaa, tummanruskeaa, riistaa, keltaista... ja niiden yhdistelmiä... mielenkiintoista! Erikoista oli myös vaalea pigmentti vaaleilla koirilla. Värien puolesta Armi täyttää mielestäni rutumääritelmän täysin. *
Valkoinen väri on vallitseva. Yksi- tai useanvärisiä läiskiä eri yhdistelminä.* Armillahan on väriä vain päässä ja hännäntyvessä, ja muutama pieni hipsuntipsu mustia karvoja selässä. En tiedä olisiko suotavaa että olisi enemmän väriä, esim läiskä selässä tai kyljessä. Näyttelyssä Armi ei ole ikinä saanut kommenttia värityksestä, kun taas 'värikkäämmät' sisarukset ovat saaneet kiitosta 'Hyvä väri'. Ehkä Armi on siis hieman liian valkoinen tuomarien mielestä.

Olen myös kovasti miettinyt sitä, missä menee raja... Jos oikein alkaa saivartelemaan niin silloinhan koira jolla on mantteli, on värivirheellinen. Jos nimittäin koko selkä on väriä, niin eikös silloin vallitseva väri ole juuri se väri, eikä valkoinen... tai no onhan siinä yksi iso läiskä valkoisella, jos sen niin päin tahtoo tulkita. En tiedä. Kunhan vain pohdiskelen. Eikä varmasti ole värillä mitään väliä jos koira on muuten kunnossa, oikeanlainen rakenne ja terve. Taitaa olla noista rotumääritelmän virheistä tuo värivirhe kaikkein mitättömin... :)

Nämä ulkonäölliset asiat on hyvin henkilökohtaisia juttuja ja toivonkin ettei kukaan loukkaannu tästä kirjoituksesta... Se oma koirahan on kuitenkin se nätein ja kaunein ja ihanin! Ulkumuotoon liittyvät seikat on myös jonkin verran arkoja asioita, en itsekään oikein tiedä että miten tuota rotumääritelmää tulkitaan ja miten joustava se on. Varmasti eri ihmiset tulkitsevat sitä eritavoilla ja omaan koiraan sopivan puolueellisesti. Olisikin mahtavaa saada oikesti täysin ulkopuolinen ja objektiivinen kuvaus Armista ja muistakin mieltä askarruttavista kysymyksistä. Onneksi Helin kanssa voidaan aina jutella näistä rotu- ja kaikista  koira-asioista ja kappas vain, meillä sattuu onneksi olemaan suurinpiirtein samanlaiset näkemykset asioista! =)

Tällä viikolla töissä on ollut oikea pihakoira-buumi. Alkuviikosta minua kävi tervehtimässä Lily (Yacatis Queen Yasmine) vaateostoksien merkeissä. Lily oli todella hurmaava ja leikkisä 5kk narttupentu! Toivottavasti tavataan jatkossakin usein, Lily asustelee tässä lähellä parinkymmenen kilometrin päässä. Perjantaina vähän kauempaa (Tampereeltla) minua kävi moikkaamassa kaksi komeaa urosta, Lenni
(Ilsø Danske Lenni Fra Sundet)  ja Laikko (Mogulens Noel Nyfiken). Oli mukava tavata Lennin ja Laikon porukat, kiitos kun poikkesitte käymään! Mitenkäs on muuten kissa poikien leikeissä kestänyt? Toivottavasti hyvin! Armi kiittää terveisitä ja lähettää tuoreet terkut takaisinpäin!

Eihän tätä blogia voi päivittää ilman yhtään kuvaa, täytyy loppuun laittaa taas otos Armista, maailman kauneimmasta, ihanimmasta ja täydellisimmästä pihakoirasta!

1886228.jpg
Taitaa olla Armin vakioposeeraus -asento

Ja Emmin ottama kuva pihakoirapäiviltä
1886234.jpg

Hei vaan ensikertaan!