Lauantaina oli nyt sitten se kauan ja hartaasti odotettu jalostustarkastus. Todella mielenkiintoista, opettavaista ja jopa hämmentävää.

Laitan tähän tiivistelmän Armin arviosta, ja luultavasti sitten jossain vaiheessa jos saan aikaiseksi niin kirjoittelen koko kolmisivuisen arvion vaikkapa tuonne kotisivuille. Suurin piirtein osasin odottaa että mihin asioihin tuomari puuttuu, muutama tuli yllätyksenä, ja osa rakenteellisista asioista onkin sellaisia mitä en itse osaa katsoa. Tai siis niitä ei näe vain katsomalla vaan pitää tunnustella luita ja mittailla koiraa.

Ihan alussa, ja varmasti myös koko testin ajan, arvioitiin luoksepäästävyyttä ja yleisvaikutelma. Armi on hieman pidättyväinen, luoksepäästävä, ystävällinen ja käsiteltävissä. Ihan niinkuin olin ajatellutkin. Armi mitattiin 33cm korkeksi ja 35,5cm pitkäksi, jolloin  mittasuhteiden ihannemääritelmä 'lähes neliömäinen' täyttyy hienosti. Mittasuhteet siis ERI. Yleisvaikutelma ja tyyppi jäivät kuitenkin EH:ksi.

Sitten tutkittiin päätä. Armilla kallon mittasuhteet ovat kunnossa (ERI). Kallo-osa ja kuono-osa saisivat olla molemmat täyteläisempiä (EH), otsapenger on oikeanlainen (ERI), samoin huulet ja pigmentti. Silmistä tulikin sitten hieman enemmän sanomista. Pyöreähköt (EH), alaluomessa liikaa karvoja (EH), ja nämä yhdessä häiritsevät pään kokonais-ilmettä. Silmien väri ERI. Korvat ERI, mutta hieman korkealle kiinnittyneet. Armilla on tiukka leikkaava purenta, ja oikealta alhaalta puuttu P4.

Sitten runkoon. Rintakehä, eturinta ja selkä ERI. Kaula saisi olla hieman voimakkaampi (EH), lanne on hieman pitkä ja lantio laskeva (EH). Alalinja hieman nouseva (EH). Sitten seuraavaksi raajat. Raajojen luusto EH. Etu- ja takaraajat, käpälät ja takakulmaus kaikki ERIä, etukulmat EH, hieman pystyt lavat.

Liikkestä saatiin myös hyvä arvostelu. Yleisolemus liikkeessä ERI, samoin liikkeet edestä jas takaa ERI. Sivuista katsottuna lyhyt askel.

Häntä on pitkä, hännän kiinnitys oikea (ERI), mutta asento EH, kiertyy löysästi selän päälle. Karvan osalta kaikki ERIä, (laatu, pituus, väri ja laikut).

Kohta 10 oli otsikolla Muuta. Siellä lukee: 'Koira turhan tuhdissa kunnossa'. Hupsista...  Loppuarvio on tietenkin Hyväksytty.

Mitähän tuosta nyt sitten sanoisi... Asioista on tällä kertaa turhaa olla erimieltä, koska kyseessä on jalostustarkastus, eikä näyttely. Ehkä eniten yllättynyt olin noista pään kommenteista, olen aina ajtellut että Armilla on ihan mahtava pää. Tais siis lähinnä tuo täyteläisyyden puute kummastuttaa. Silmät olen tiennyt pyöreiksi, mutta en arvannut että nuo alaluomen karvat häiritsevät noin paljon. Etuosan olen tiennyt Armin vahvuudeksi. Lanne, lantio ja lapa on juuri niitä asioita joita en ole itse osannut katsoa, niin en ole  niistä mitään osannut arvioidakaan.

Kokonaisuudessaan olen kyllä tyytyväinen. ERIä oli enemmän kuin EHta, ei yhtään H eikä T. Armi taitaa siis olla ihan jalostuskelpoinen yksilö =)

Koko jalostustarkastuksen ajan Armi käyttäytyi iha mallikkaasti. Pysyi pöydällä eikä pahemmin väistellyt tuomaria, antoi mitata ja tutkia itsenä hienosti. Oli koko ajan hieman varautunut, eikä millään muotoa nauttinut tilanteesta, mutta ei pannut vastaankaan. Liikuttaessani koiraa kuulin jonkun sanovan että kyseessä on selvästi Toko-koira, siitä tuli hyvä mieli. Jossain näkyy siis että ollaan treenattu! (Armi pyrki istumaan perusasentoon aina pysähdyttäessä ja piti hyvän katsekontaktin koko ajan.)

Ainoa asia johon voin noista tuloksista vaikuttaa on tuo ylipaino. Armi on kai sen mallinen ja tyyppinen että kylkiin kajettuu helposti kaikki ylimääräinen. Tilanne ei mielestäni ole vielä mitenkään hälyyttävä, mutta täytyy kai hieman alkaa tarkkailla noita ruokamääriä. Armi on kesän aikana lihonut puolisen kiloa, on tähän asti aina ollut siinä vähän vajaa 8 kiloa, viimeksi eläinlääkärissä vaaka näytti 8,4kg. Osa syynä varmasti nuo toko- ja agitreenien runsaat palkaamiset... Tein itseni kanssa sopimuksen että herkut pois, himpun verran vähemmän ruokaa, ja vähintään 45 min lenkki joka päivä, mieluusti tunti. Siis niiden 15 min aamu- ja iltapissien lisäksi. Ei tekisi pahaa itsellenkään... Kesällä ollaan välillä luistettu tuosta lenkistä, on jäänyt usein puoleen tuntiin, varsinkin treenipäivinä...

No, saatiin me vähän revittyä huumoriakin tuosta päivästä; lähdin jalostustarkastukseen sillä mielellä että Armi on ehdottomasti kaunein ja ihanin, lopputulos olikin kauhein ja lihavin... =) Mun silmissä Armi on edellenkin maailman suloisin ja mahtavin, ilme on ihanan lempeä ja valpas, ja olemus ystävällinen ja reipas. Armi on mamman mussukka ja maailman napa. Kaikenkaikkiaan rakastettava hupsu!

Jalostustarkastuksen jälkeen oli luentoja. Ensin tiineen ja imettävän nartun ja pentujen raaka-/sekaruokinnasta. Tuli sen jälkeen sellainen olo että taidanpa syöttää Royalin Starteria koko pennutusajan ihan varmuuden vuoksi...

Toinen luento käsitteli pienpopulaatioiden jalostusta ja ongelmia, lopputulos oli vielä suurempi masennus ja alakulo. On niin paljon asioita joita pitäisi ottaa huomioon näin pienen rodun yhteydessä, pitäisi perehtyä miljoonaan asiaan, katsoa menneisyyteen ja tulevaan, miettiä sukuja, tehdä valintoja, luopua yhdestä periaatteesta toisen kustannuksella, tutkia, tutkia, tutkia... Tuli niin pikkuinen ja tietämätön olo... Oikeastaan olen aika helpotunut siitä, ettei Armille ole vieläkään löytynyt sopivaa urosta.

Tällä hetkellä näyttää siis siltä, että näistä tulevista juoksuista ei vielä pentuja ole tulossa. Suurin osa noista kyselemistäni uroksista ei olekaan sopivia Armille lähinnä hammaspuutosten takia. Muutamalta odotan vielä vastausta, mutta heikolle näyttää. Alan alistua siihen että Armi astutetaan vasta ensi kesän juoksuista. Sinne ajankohtaan olisi katsottuna yksi kaikin puolin sopiva uros. Armilla on hedelmällisiä vuosia edessä vielä vaikka kuinka, ja ensisynnyttäjän yläikärajasuositus on siinä 4-5 vuotta, joten kiirettä ei vielä ole. No mutta katsellaan mitä tästä vielä kehittyy, tulevaisuus on avoinna ja itse olen odottavin mielin, ja jospa sitten ensi vuonna olisin jonkin verran viisaampi ja varmempi itsestäni ja Armista, ja tästä kaikesta.

Säätiedotus lupaa tälle päivälle vähän lunta, sitä odotellessa taidan mennä sohvalle lueskemaan ja ottaa Armin kainaloon tuhisemaan...

Ei postausta ilman kuvaa...

Uskaltaako joku oikeasti väittää että Armi muka olisi jotenkin epäsöpö...???