Täällä siis menossa oletetun tiineyden toinen viikko. Päiviä takana 15.

Koirien keskimääräinen kantoaika on 63 vuorokautta, 'normaalille' välille sattuu vuorokaudet 60-65. Ensisynnyttäjillä kantoaika saattaa olla hieman lyhyempi. Eli ihan tosi alussa vielä ollaan. Tänään varasin Armille ultran, se on keskiviikkona 16.12. Kyllä tuntuu että sinne on vielä niin pitkä aika. Toisaalta, nämä kaksi ensimmäistä viikkoa on kulunut yllättävän nopsaan.

Mitään suuria muutoksia ei Armissa ole tapahtunut. Pieniä kuitenkin... :) Tämän viikon (siis 3 aamua) on Armilla jäänyt aamuruoka kokonaan syömättä ja illalla onkin sitten ollut ihan sudennälkä, samoin olen huomannut että Armi röyhtäilee kovasti. Mitään pahoinvointia ei ole havaittavissa, mutta tuo ylenmääräinen röyhtäily on uutta. Ruokavaliossa ei siis ole tapahtunut mitään muutoksia, edelleen aamuisin raksuja ja illalla puuroa+kasviksia ja lihaa tai luita. Ja sylittelyn tarve tuntuu koko ajan lisääntyvän =)

Olen saanut aika paljon kyselyitä tulevien pentujen väreistä. Että ovatko keltaisia kuten isänsä vai kolmivärisiä tullen Armiin. Suurella todennäköisyydellä kaikki pennut ovat kolmivärisiä.Siis valkoinen-ruskea-musta. Seuraavaksi lyhytoppimäärä helppoa genetiikkaa ja perinnöllisyysoppia...

Kolmivärisyysgeeni on dominoiva ja kaksivärisyys resessiivinen eli väistyvä ominaisuus. Jos pentu saa Armilta 3värigeenin, on se ulkoasultaan kolmivärinen, vaikka saisikin Aapolta 2värigeenin. Jotta pentu olisi ilmiasultaan kaksivärinen (tässä tapauksessa siis valkoinen-keltainen tai valkoinen-punainen) on sen saatava 2värigeeni sekä Armilta että Aapolta. No, onko tämä mahdollista, jos toinen vanhemmista on 3värinen? Kyllä, kyllä se on mahdollista... ...jos Armilla on 2värigeeni 'piilossa' perimässään. Aapon kasvattaja muisteli, että Armin sukutaulussa olisi jossain kauempana kaksivärisiä esi-isiä. Tämä 2värigeeni on voi siis hyvin olla Armissakin. Tätä teoriaa tukee vahvasti myös se, että Armin emo Inkku (joka on kolmivärinen) on saanut kaksivärisen pennun. Inkulla siis on geeni, jonka se on hyvinkin voinut periyttää Armille.

Entäs sitten todennäköisyys tällaiselle kaksiväriselle pennulle. Otetaan ensin oletus että Armi on puhtaasti kolmivärinen, silloin kaksivärisiä pentuja ei tule. Jos taas Armilla on tuo kyseinen geeni, on todennäiköisyys 50%. Tähän tietoon siis koko todennäköisyys 25%. Itse ymmärsin nämä asiat lukiossa parhaiten taulukon avulla:

kolmivärinen AA (3värigeeni molemmilta vanhemmilta)

kolmivärinen Aa (3värigeeni toiselta, 2värigeeni toiselta)

kaksivärinen aa (2värigeeni molemmilta)

A=dominoiva

a=resessiivinen

Toivottavasti tuosta oli jotain apua... =) Laitanpa tähän vielä linkin josta löytyy kaikki pihakoirien värimuunnokset.

Jottei tämä postaus jäisi iham vaille kuvia, pengoin hieman nettiarkistoja ja löysin lapsuudenkuvia näistä tulevista vanhemmista.

Armi pikkuisena

Kuva Heli Rajamäki

Aapo pikkuisena (ylinnä)

Kuva Terhi Laine

Molemmilla koirilla on muuten pilkku päälaella =) Itse jännäsin kovasti että miten Armilla tuon pilkun käy, pysyykö näkyvissä vai sekoittuuko muuhun tummaan, näkyviin onneksi jäi, tuo luojan peukalonjälki...